zondag 24 mei 2009

De Flitser - 1



Heel wat mensen denken dat je een flits alleen maar nodig hebt in het donker. Dit is echter een foutieve benadering, en het is niet zo dat de flitser van een camera alleen flitst wanneer de scène die de fotograaf probeert vast te leggen slecht belicht is en alleen goed kan worden gefotografeerd als een extra lichtbron wordt gebruikt.

Het klopt natuurlijk dat je in donkere situaties een flits kan gebruiken, maar flitsers kunnen ook worden ingezet wanneer de achtergrond helder is verlicht en schaduwen verschijnen op de gezichten van de personen die je wilt fotograferen. Neem nu het voorbeeld van een foto van iemand tegen de achtergrond van een fraaie zonsondergang. In zo’n situatie gebruik je de flitser voor ‘invullicht’ om zeker te zijn dat je onderwerp goed wordt belicht.

Concreet gesteld is de flitser dus een extra lichtbron die je gebruikt om een foto te maken – vergeet niet dat het bij fotografie allemaal draait om het vastleggen van licht. Een flitser zal het voor een scène beschikbare licht versterken, extra licht toevoegen of het contrast binnen een foto minder scherp maken.

Deze week kijken we naar hoe flitsers werken, welke verschillende soorten flitsers bestaan en leren we je via een aantal technieken hoe je de beste resultaten kan bereiken.

In dit gedeelte kijken we naar de flitsers die je op je camera kunt aansluiten, bovenaan op de "hotshoe". Er zijn drie typen: volledig handmatig, volledig automatisch en speciale flitsers.

1. Volledig handmatige fliters

De meest eenvoudige uitvoering is de volledig handmatige flitser. Een handmatige flitser heeft een vast flitsvermogen en het diafragma van de camera wordt ingesteld aan de hand van het richtgetal op de achterzijde van de flitser. Het richtgetal is een standaard waarde en wordt gebruikt om je te laten weten welk diafragma je voor je camera moet instellen op basis van de afstand tussen je camera en het onderwerp. Om het diafragma te berekenen, deel je het richtgetal door de afstand van het onderwerp tot de camera.

2. Automatische flitsers

Een automatische flitser heeft een ingebouwde lichtsensor die bepaalt hoe veel licht wordt teruggekaatst door het onderwerp wanneer dit met de flitser wordt belicht. Zodra de sensor heeft berekend dat de juiste hoeveelheid licht in de camera is gekomen, wordt het licht van de flitser uitgeschakeld.

3. Speciale flitsers

Speciale flitsers werken samen met de camera en zijn vaak ontworpen voor een specifiek camerasysteem. Vaak werken ze samen met het interne lichtmeetsysteem van de camera. Bij dit type flitser zal de camera een signaal geven als er onvoldoende omgevingslicht is of als het onderwerp zich buiten het flitsbereik bevindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten