vrijdag 22 mei 2009

Hoe word ik een fotomodel - 4


Tijdens de vorige dagen hebben we hier tips gegeven hoe je een fotomodel kan worden. In Deel 3 spraken we ook over de noodzaak om een goed contract op te stellen.

Waarom heb je als model eigenlijk een contract nodig? Omdat je als model nu eenmaal meer risico's loopt dan als fotograaf. Het ergste dat je als fotograaf kan overkomen, is dat het model je foto misbruikt voor dingen die je niet wil, en dat ze de foto's zelf bewerkt en eigenlijk kapot maakt.

Maar als model loop je ook heel wat risico's. Zonder contract kan de fotograaf je foto's gebruiken waar hij maar wil (niet leuk als je naakt geposeerd hebt en de foto's overal op het internet tegenkomt), hij kan ze verkopen, hij kan ze bewerken hoe hij wil (niet altijd flatterend) en hij kan ook slechte foto's publiceren, wat je geloofwaardigheid als model wel degelijk kan beïnvloeden.

Pas op, begrijp ons niet verkeerd: in de eerste plaats blijven foto's de eigendom van de fotograaf, en is hij de creatieve eigenaar. Maar goede afspraken (via een contract) vermijden dat er later grote problemen opduiken.

Als je een voorbeeld wil van een contract, kan je ons altijd contacteren. We sturen je dan graag een leeg exemplaar dat wij hier gebruiken.

Wij geloven in het delen van informatie, dus als jullie leuke tips hebben, mag je die ook doorspelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten