dinsdag 26 mei 2009

Resolutie en Compressie


De hoeveelheid gegevens die we bij een digitale foto vastleggen en de manier die we kiezen voor het opslaan van de gegevens, heeft grote invloed op wat we later met de opname kunnen doen. We dienen bekend te raken met de begrippen resolutie en compressie.

In de meeste situaties geldt dat groter beter is en dat lijkt op het eerste gezicht ook te gelden voor digitale fotografie. Wat bekend staat als ‘resolutie’ heeft betrekking op het aantal pixels dat een camera gebruikt om een beeld vast te leggen – in het algemeen kun je zeggen hoe meer pixels, des te beter de kwaliteit van het eindresultaat. Een camera met een sensor die zeven miljoen pixels telt, dient foto’s met een hogere kwaliteit te produceren dan een camera met maar twee miljoen pixels.

Als je een digitale foto beschouwt als een foto die is opgebouwd uit gekleurde bouwstenen van gelijke afmetingen, dan zie je dat je met meer bouwstenen een gedetailleerde beeld kunt opbouwen.
Ook geldt dat opnamen met meer pixels groter kunnen worden afgedrukt dan die met minder pixels. De cruciale vraag is hoeveel pixels nodig zijn om een bepaald gedeelte van het papier te bedekken zodat een realistische impressie van een fotobeeld ontstaat zonder dat de afzonderlijke pixels zo worden vergroot dat ze op de foto zichtbaar zijn.

Bij standaard printtoepassingen is per inch 200 pixels nodig. Voor een 5x7 inch print hebben we minstens 1000 x 1400 pixels nodig (5 x 200 plus 7 x 200). Dit betekent dat we een camera nodig hebben met minstens 1,4 miljoen pixels (1000 x 1400). Als je opname meer dan 1,4 miljoen pixels telt, zul je een verbetering zien in de kwaliteit van de fotoprint. Heb je een camera met minder dan 1,4 miljoen pixels, dan ziet de foto er niet zo goed uit als zou kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten