dinsdag 26 mei 2009

Welk Digitaal Toestel past bij mij? 1



Een digitaal fototoestel kiezen

Wat is er nu beter, een digitaal toestel of een analoog? Er zijn nog heel wat "traditionele" fotografen die zweren bij de analoge versie en het zelf ontwikkelen van foto's in een donkere kamer. Maar een digitaal fototoestel beschikt over heel wat troeven. Digitaal fotograferen biedt het voordeel dat het onmiddellijk werkt: geen wachttijd, geen ontwikkeling. U kan van Iso-waarde veranderen, van soort "film". En u mag fouten maken: als een foto niet is wat u ervan had verwacht, wist u hem gewoon, zonder dat het iets kost. Dat maakt een groot verschil: fotograferen wordt experimenteler en speelser.

Dankzij de steeds sterkere prestaties van de betere toestellen en de nieuwe, nog meer gesofistikeerde mogelijkheden zijn de resultaten nu vergelijkbaar met traditionele foto’s.

Welk toestel?

Het toestel mag dan al digitaal zijn, maar uiteindelijk blijf het toch een fototoestel. Net als bij traditionele camera’s blijven de lens, het gebruiksgemak, de prijs, de ergonomie, de flash,… belangrijke keuzecriteria.

Bij een digitale camera bestaat de film niet meer: hij wordt vervangen door een CCD-sensor. Hij bepaalt, samen met de software in het toestel, de kwaliteit van de kleurenweergave. De keuze van het toestel hangt echter voor een groot deel af van de resolutie van de sensor. Hij bepaalt de scherpte van de details en dus de “korrel”.

De pixels

De CCD ontvangt het licht en zet het punt per punt om in elektrische waarden. Hoe groter het aantal analysepunten (pixels, voor “picture elements”), hoe beter de weergave van de details. Maar net zoals u in de klassieke fotografie niet hetzelfde toestel gebruikt voor een affiche van 4 meter bij 3 als voor een amateurfoto, verschillen ook bij digitale camera’s de eisen naargelang het gebruik.

Om beelden op het internet te plaatsen of een artikel met fotootjes te illustreren, is een bescheiden definitie van het type VGA (640 x 480, hetzij 300.000 pixels) ruim voldoende of zelfs al overdreven. Wilt u echter een groter beeld afdrukken, dan hebt u een aantal miljoenen pixels (MegaPixel of MPix) nodig.

Er bestaat een duidelijk verband tussen de resolutie van de beeldbron en de afdrukgrootte. Vergeet vooral niet dat een klein deel van het beeld vergroten hetzelfde resultaat geeft als een afdruk op groot formaat…

De CCD's in de meeste digitale fototoestellen maken gebruik van eens lens zonder dode hoek en een binnenlens voor een grotere gevoeligheid. Door het verlies aan licht dat door de fotodiode wordt ontvangen drastisch te beperken, worden levendige en natuurlijke kleuren verkegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten