woensdag 27 mei 2009

Welk Digitaal Toestel past bij mij? - 2

De zoeker

De traditionele optische zoeker toont wat de opname kan worden, maar niet de foto zelf. Met het LCD-scherm – dat nu op alle toestellen voorhanden is – krijgt u echter een reële controle over de opname, vooral bij close-ups. Toch zijn er nog heel wat 'traditionele' fotografen die een natuurlijke afkeer hebben van het LCD-scherm. Toch mag de zogenaamde "Live-View" niet onderschat worden, bijvoorbeeld bij situaties waar er te weinig licht is.

De lens

De toestellen hebben bijna altijd een zoomlens, om het cadreren te vergemakkelijken of details te fotograferen. Typische kenmerken zijn de helderheid en het bereik. In de meeste gevallen is de zoomlens niet verwisselbaar en heeft ze een beperkte groothoek. Over het algemeen kunt u met optische accessoires deze beperkingen wegwerken. De “digitale zoom” vergroot een deel van het beeld dat door de CCD-sensor wordt geleverd. Tenzij de CCD een zeer hoge resolutie heeft, verliest dit systeem echter snel zijn mogelijkheden.

Als de zoom een sterke vergroting mogelijk maakt, is hij best uitgerust met een stabilisator. Tegenwoordig zijn er heel wat lenzen die uitgerust zijn met zo'n stabilisator. Bij Canon spreken we over IS (Image Stabilizer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten