zaterdag 13 juni 2009

Mensen fotograferen en brandpuntafstand


De brandpuntsafstand
Zoals we reeds vroeger hebben uitgelegd, is de brandpuntafstand een belangrijk hulpmiddel om creatieve foto's te maken. De brandpuntsafstand van een lens wordt weergegeven in millimeter. Bij een kleinbeeldcamera is dat voor een groothoek 28 mm, voor een gewone lens 50 mm en voor een zoomlens vanaf 135 mm.

Bij heel wat foto's van mensen is een gewone brandpuntsafstand aan te bevelen omdat die overeen komt met wat het normale oog waarneemt. Je krijgt als het ware een werkelijke weergave van wat je oog ziet, zonder vervormingen.
Wil je grote menigten fotograferen dan gebruik je best een groothoeklens. Die zijn gemakkelijk in het gebruik omdat je een grote scherptediepte hebt, wat de kans op een onscherpe foto aanzienlijk verkleint. Bovendien kan je met een groothoekobjectief een beetje valsspelen. Vooral wanneer je ze niet in het midden kadert, krijgen ze de indruk dat je iets anders wilt fotograferen.

Met een tele- of zoomlens kan je nodige afstand tot andere personen personen bewaren. Een nadeel is dat de achtergrond als het ware tegen je onderwerp 'aanplakt'. Zorg dan altijd voor een neutrale achtergrond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten