zondag 14 juni 2009

Perfecte Foto's - Beeldcorrectie


Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel

6. Beeldcorrecties

Klassiek geschoolde fotografen hebben er soms moeite mee, maar digitale beeldbewerking is in de fotografie niet meer weg te denken. Sommige fotografen vinden dit een vorm van "manipulatie" en beweren dat slecht gemaakte foto's nog verbeterd kunnen worden. Maar eigenlijk is de kritiek daarop wat overdreven: vroeger werd er in de donkere kamer tijdens de ontwikkeling en het afdrukken ook ingegrepen om het beeld mooier te laten lijken dan het origineel.

Eenvoudig uit te voeren beeldcorrecties kan je met ieder beeldbewerkingprogramma uitvoeren. Witte puntjes, vuildeeltjes, krassen, kleurbalans, helderheid en contrast zijn basiscorrecties die je regelmatig moet uitvoeren in je streven naar het perfecte beeld. Je kan op het internet genoeg gratis programma's vinden die dat voor jou kunnen, of je kan het online via Picasa bijvoorbeeld.

Kleur en contrast

Het verwijderen van vuil en krassen zijn uiteraard alleen van toepassing op gescande foto's of dia's. We vertrekken steeds vanuit een scan waarbij je de uiteindelijke crop of uitsnijding (het deel van het beeld dat je wilt hebben) bepaald hebt. Ben je niet helemaal tevreden over de kleur klik dan in het beeldbewerkingprogramma op Image, Adjust en vervolgens op Auto. De kleurzweem in het beeld zal dan verminderen of verdwijnen.
Wil je de helderheid in het beeld verhogen, klik dan op Image, Adjust en dan op Auto Contrasts.

Stof en krassen retoucheren

Een gescande foto of dia bevat bijna altijd onregelmatigheden als gevolg van stofdeeltjes of door krassen in het negatief of dia. Vooral bij uitvergroting van het beeld zijn deze beschadigingen goed te zien. Om deze te verwijderen gebruik je een Clone Tool of Rubber Stamp (afhankelijk van het programma).
Je werkt ermee als met een penseel, waarbij je de keuze hebt tussen verschillende diktes. Je kiest het brush palet in Stylus, waarbij je eveneens de doorzichtigheid van het penseel kan bepalen. Voor die laatste optie klik je dubbel op het Rubber Stamp-icoon.
Bij het retoucheren moet je ervoor zorgen dat het punt dat je wilt aanpassen en de bron waar je het vandaan haalt (met eenzelfde tint en textuur) niet te dicht bijeen liggen.

Verscherpen van het beeld

In een digitaal beeld kan je de scherpte vergroten met behulp van het beeldbewerkingprogramma. Ga er echter niet vanuit dat je van een compleet wazige foto een haarscherp beeld kan produceren.
De filter Unsharp Masking zoekt volgens de drempelwaarden (Treshold ) die je hebt ingevoerd in Amount naar pixels die die waarden niet hebben.
De Amount-waarden die je invult zijn afhankelijk van de scherpte, ruis, eventuele jpeg-onregelmatigheden en resolutie. Drempel of Treshold bepalen het gebied waarbinnen gecorrigeerd moet worden.

Met beeldbewerkingprogramma's kan je eindeloos blijven experimenteren, zeker met de meer geavanceerde. Zo kan je, wanneer je daar de tijd voor neemt een overbevolkt strand omtoveren tot een aards paradijs of een onbewoond eiland.
Storende elementen op de achtergrond of zaken in de natuur die er niet thuishoren kan je met de software laten verdwijnen. Maar het gevaar bestaat dat je daardoor minder kritisch op jezelf zal zijn bij het maken van een opname.

Fotografie is een creatief medium waarbij alles draait rond kijken, observeren. Blijf dat doen en ga alert te werk bij het fotograferen. Bedenk dat het beeld dat je in je hoofd hebt toch nog iets beter kan. En probeer het. Zo geef je jouw foto's persoonlijkheid en het karakter waarmee jij je kunt onderscheiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten