zaterdag 6 juni 2009

Perfecte Foto's - Landschappen en Steden


Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel

3. Landschappen en steden

Herinner je je nog die film van Peter Greenaway? In the Draughtsman's Contract had hij een apparaat waarmee hij schetsen kon maken.

Nog voordat er sprake was van fotografie bedienden veel schilders zich van een apparaat dat als hulpmiddel diende bij het schetsen. In feite was het een soort camera met aan de voorzijde een opening (en in een later stadium een lens). De bovenzijde van het toestel was een antieke versie van een display waarop het beeld geprojecteerd werd. Zo kon de schilder zijn onderwerp (meestal landschappen) duidelijk voor zich zien op een tweedimensionaal vlak en vormde het 'aftekenen' ervan de basis voor het latere schilderij.


Een landschap loopt niet weg

Vanuit een lange traditie uit de schilderkunst heeft de landschapsfotografie een belangrijke plaats veroverd. Het grote verschil is dat het vastleggen van het beeld in een oogwenk plaatsvindt. Je zou gemakshalve kunnen concluderen dat het fotograferen van een landsschap, zowel natuurlijk als stedelijk, erg gemakkelijk is. Want het onderwerp loopt nooit weg. Dat is maar ten dele waar: de belangrijkste factor in de fotografie is het licht. En juist die factor is enorm veranderlijk, zowel binnen een etmaal als een jaar met de wisselende seizoenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten