maandag 15 juni 2009

Wat is spotmeting?



Lichtmeting bij een digitale camera wordt meestal op één van drie manieren uitgevoerd: meervoudig (matrix), spot en integraal met nadruk op het midden.

Spot lichtmeting berekent de belichting gericht op het midden van de zoeker van de camera. Deze methode wordt vooral gebruikt voor onderwerpen die een nauwkeurige lichtmeting vereisen – bijvoorbeeld wanneer je close-ups maakt of in situaties met een klein lichtpunt, zoals een zonsondergang.

Integraal met nadruk op het midden is dan weer een manier waarbij de lichtmeting over de gehele zoeker is verdeeld. Deze methode is handig wanneer het onderwerp een groot deel van het beeld inneemt, bijvoorbeeld bij landschappen.

Matrix of meervoudige lichtmeting berekent de belichting gebaseerd op zones binnen de zoeker en houdt rekening met het scherpstelpunt, de afstand en algemene lichtniveaus. Deze meetmethode is het meest gebruikelijk bij ‘point and shoot’ camera’s en is handig voor standaard foto’s zonder grote schaduwpartijen.

Uit ervaring weten we dat er veel situaties zijn waarin de belichting onjuist is en de foto die je maakt niet aan de verwachtingen voldoet. Vaak bijvoorbeeld foto's van de ondergaande zon, of waar de zon pal in de camera schijnt. In deze situaties is het vaak handig om de belichtingscompensatie te gebruiken om de belichting van de opname te corrigeren. Door het vergroten of verkleinen van het diafragma of het verhogen of verlagen van de sluitertijd met één of twee stops kun je een belichtingscompensatie realiseren. Dit kan eveneens door op je camera de stops manueel te verminderen of vergroten.

Situaties waarin je wellicht een lagere belichtingswaarde wilt, doen zich voor wanneer je een opname maakt in bijvoorbeeld een kerk of een bos of andere plekken die zich overwegend in de schaduw bevinden.
Situaties waarin je wellicht een hogere belichtingswaarde wilt, doen zich voor wanneer je een opname maakt van onderwerpen die zich in het volle zonlicht bevinden. Onthoud dat camera’s bij een donkere achtergrond tot overbelichting neigen en bij een lichte achtergrond naar onderbelichting. Je kan dit eventueel ook verhelpen door een zonnekap te gebruiken bij bepaalde lenzen.

Volgende week nemen we de brandpuntafstand van camera’s onder de loep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten