woensdag 29 februari 2012

12 tips voor perfecte vakantiefoto's

Bovenstaande foto werd gemaakt in Indië, en heeft niet veel voorbereiding nodig. Gewoon zorgen voor een goede belichting en juiste compositie, en klaar is kees.

12 tips voor perfecte vakantiefoto's

1. Als je een nieuwe camera hebt gekocht voor de gelegenheid, dan is het erg belangrijk dat je ermee experimenteert alvorens op vakantie te vertrekken. Niets is zo vervelend als op het strand aankomen en nog alle settings te moeten aanpassen. Niet leuk voor de fotograaf en al helemaal niet leuk voor het model of familielid

2. Neem reservebatterijen mee. Je zal ze nodig hebben. En vergeet je lader niet. Ik herinner me een reis naar India zonder lader...en vind dan maar eentje in een grootstad als Chennai.

3. Hoe ga je je foto's bewaren? Op de CF-kaart laten staan? Of ze overplaatsen naar een netbook, tablet of misschien wel een image tank (ook wel fotobank genoemd). Je kan natuurlijk ook verschillende geheugenkaarten meenemen, maar zorg ervoor dat je ze duidelijk labeled.

4. Neem niet alleen foto's van je familie, maar zorg voor wat afwisseling door een keertje een monument of landschap te fotograferen zonder oma Truus of de familiehond.

5. Zorg voor spontane foto's. Als je de hele tijd iedereen moet orchestreren om op de juiste plaats te gaan staan, valt de sfeer in duigen. Neem onverwachte foto's en ga ook eens door je knieën of op je buik.

6. Maak een checklist met wat je op vakantie wenst mee te nemen. Een tripod misschien (of de kleinere gorillapod), doekjes om de lensen te reinigen, een wegwerpcamera voor noodgevallen...

7. Als het licht fantastisch is, dan geef ik 10 euro aan mijn kinderen/model/partner en zeg hen dat ze maar wat ijsjes moeten gaan kopen. Als ze gefocust zijn op één ding, heb ik mijn handen vrij om perfecte spontane foto's te nemen

8. Maak een storyboard in je hoofd. Stel je voor dat je naar Eurodisney gaat...maak dan een lijstje van wat je zeker wenst te fotograferen, en probeer dat lijstje zo snel mogelijk af te werken. Een foto van de kinderen met Mickey Mouse? Check! Het Walt Disney Logo? Check... ideaal om later een mooi foto-album te maken en het geeft je veel vrije tijd om andere dingen te fotograferen.

9. Zorg dat je er zelf ook eens bij staat. Nu vind je het misschien vervelend om als fotograaf ook gefotografeerd te worden, maar binnen een paar jaar zal je het betreuren dat je geen herinneringen hebt van jezelf op de Space Mountain

10. Breng het juiste materiaal mee. Neem geen dure reflexcamera mee naar Disney World als je weet dat je de hele tijd op de achtbaan zal zitten. Een kleine compact camera neemt net zulke goede foto's.

11. Neem ook eens een totaalfoto. Heel wat fotografen concentreren zich op detailopnames of groepsportretten. Maar gaan ook eens een paar stappen achteruit en zet je groothoek wijd open.

12. Het belangrijkste: het is vakantie, dus geniet ervan. Het is leuk om met mooie foto's terug te keren, maar als dat de enige herinneringen zijn, dan heb je iets fout gedaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten